Marit Bjørgen

Vi har hatt mange uoffisielle skidronninger her til lands, og Marit Bjørgen er nok den største av alle. Hun var i rampelyset fra tidlig på 2000-tallet og fram til 2018, så prestasjonene hennes sitter friskt i minnet hos mange nordmenn. Det var en vemodig dag for mange da det i 2018 kom fram at Bjørgen nå kom til å legge skiskoene på hylla for godt, men langrennfrelste nordmenn kommer aldri til å glemme henne.

Marit Bjørgen oppnådde mye i løpet av karrièren, som 8 OL-gull, 4 sølvmedaljer og 3 bronse. I VM rakk hun å ta hele 18 gull, 5 sølv og 3 bronse. Hun har 24 NM-gull, noe som er rekord. Ellers i NM har hun 8 sølv og 3 bronse. I verdenscupen har hun hele 114 individuelle seirer. I 2011 kåret journalister fra 79 forskjellige land henne til årets idrettskvinne i verden.

Beskjeden om at Marit Bjørgen skulle legge opp kom i kjølvannet av Ole Einar Bjørndalens tilsvarende beskjed til idretts-Norge. Slikt er selvfølgelig trist for idretten, men ingenting varer evig. Vi kan i det minste håp at yngre utøvere klarer å ta med seg arven fra profiler som Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen, og at disse legendene vil gjøre sitt for å inspirere morgendagens utøvere. Med tanke på at Bjørgen har vært et forbilde for den mer dagsaktuelle Therese Johaug, er det ingen tvil om alt Bjørgen har oppnådd har fått positive ringvirkninger. Marit ga seg på topp som den mestvinnende vinterolympieren noensinne, noe som kan være et fint mål å strekke seg etter.

Rognes

Marit Bjørgen startet karrièren sin i Rognes IL, som representerer idretten i den lille kommunen Midtre Gauldal i Trøndelag. Det er også her Marit kommer fra. Klubben var på ingen måte stor, men den la likevel grunnlaget for tidenes mestvinnende vinterolympier. Det var faktisk kun Marit selv, broren hennes og trenerens bror som reiste rundt og representerte klubben i konkurranser. Etter at hun la opp har hun vendt tilbake til bygda Rognes, hvor hun har tatt over bestemorens gamle hus for å pusse det opp.

Pangavslutning

Det var det siste året Marit Bjørgen var aktiv som langrennsløper at hun ble mestvinner innen vinter-OL. Hun var 37 år gammel da hun i 2018 tok gull på tremila i Pyeongchang. Den gangen kom det fram at dersom hun hadde vært sin egen nasjon, ville hun mellom 2002 og 2018 vært den tredje mestvinnende nasjonen i langrenn under OL. Faktisk har hun alene en større samling av OL-medaljer enn flere nasjoner (selv om det skal sies at ikke alle IOC-registrerte land har samme vintersatsing som Norge har hatt).

Mellom 2002 og 2018 har vi hatt mye å juble for som norske tilhengere av langrenn, og det er inspirerende å tenke på at én person har oppnådd så utrolig mye. Marit Bjørgen er en morsfigur og en lederstjerne, og det er ikke mange som kan sies å ha bidratt like mye til norsk idrettsuksess, hverken på kvinne- eller herresiden. Vil vi noensinne få en utøver som kan ta Bjørgen ned fra førsteplassen? Vil vi få en ny norsk mestvinner? Det er umulig å spå fremtiden, men vi kan trygt fastslå at rekorder av kaliberet Bjørgen har satt ikke er noe som slås over natten. Nye skidronninger og -konger kommer uansett til å dukke opp i et land hvor skisporten nyter en så sterk posisjon.