Nordiske grener
Norden er på mange måter skisportens vugge. Det er ikke mange andre land som setter like stor pris på skisport som vi gjør, da ski er en integrert del av kulturen her i det kalde nord. De nordiske grenen er langrenn, skihopping og kombinert. Det arrangeres verdensmesterskap i disse grenene annethvert år, i tillegg dukker disse grenene opp i vinter-OL.
Langrenn
Langrenn utviklet seg fra skigåing, som er en gammel måte å komme seg fram i snødekt terreng på. Som konkurranseidrett skiller vi mellom fristil (skøyting) og klassisk stil. I klassisk følger skiløperne et spor, mens i fristil skyves skiene ut fra kroppen lik en skøyteløper. Siden langrenn er utviklet fra skigåing er det vanskelig å si hvor den har sitt opphav, da arkeologiske funn tyder på at flere forhistoriske kulturer har brukt ski som fremkomstmiddel. Det er uten tvil i Norge, Finland og Sverige det løpes mest langrenn, og det største navnene innen sporten kommer disse landene.
Skihopping
Skihopping sies å ha oppstått i Telemark, og første dokumenterte konkurranse gikk av stabelen i Trysil i 1862. I dag regnes Holmenkollen for å være grenens mekka. Skihopping kan utøves som individuell øvelse og som lagkonkurranse, som kalles laghopping. Med tiden har skihopping spredd seg til å bli en gren som utøves i flere land hvor klimaet er egnet for vintersport. Samtidig finnes det nå hoppbaker som bruker moderne plastmatter, slik at land hvor det ikke finnes snø også får muligheten til å drive med skihopp.
Kombinert
I kombinert skiidrett kombineres skihopping og langrenn, og også denne grenen oppstod i Norge. Kombinert har vært en del av vinter-OL siden 1924, og lenge var det kun norske utøvere som tok medalje. Kombinert var lenge eneste skiidrett som fremdeles ikke hadde noe mesterskap for kvinner, noe som først kom i 2010. I 2019 ble det dessuten klart at det første verdenscuprennet i kombinert for kvinner kom til å gå av stabelen i desember 2020. I skrivende stund er det imidlertid vanskelig å spå om dette blir noe av, eller om konkurransen kanskje blir utsatt, grunnet koronaviruset.
Nordisk dominans?
De nordiske grenene er på mange måter en hyllest til norsk og nordisk kultur. Lenge var ski et viktig fremkomstmiddel i regionen, og vi bevarer arven gjennom idretten. Det er under internasjonale konkurranser som vinter-OL at våre utøvere får vist norsk sportsånd fra sin beste side, ettersom vi tradisjonelt sett har lite å stille opp med på fotballbanen. Vi er kanskje best uten ball, og har noen av de største navnene innen skisporten både på kvinne- og herresiden. Navn som Petter Northug og Therese Johaug kommer ikke til å slutte å være på skisportinteressertes lepper med det første, og det blir spennende å følge med på yngre talenter fremover.
Det er alltid spennende å følge med på for eksempel Tour de Ski og andre renn innen verdenscupen i langrenn. Selv om norske og nordiske utøvere alltid har gjort det skarpt selv i internasjonale konkurranser, betyr det på ingen måte at vi er dominerende. Det finnes i dag nok av land som brenner for skisport, og legger stort press på våre utøvere. Det er nettopp slik det skal være. Uten skarp konkurranse hadde vi ikke hatt den samme motivasjonen for å bli bedre skiløpere. Therese Johaug ble etappevinner for åttende gang i 2020, men det spørs hvem som skal ta over.